Kultrappa

En kultrappa är lite klurigt, men roligt, att bygga. Den här filmen visar ungefär hur det ska fungera. Varje kloss har två lägen; högst och lägst. När första klossen är i högsta läget rullar kulan till nästa kloss, som är i sitt lägsta läge, och så vidare. Här hittar du en ritning.

I denna kultrappa är det tre trappsteg (klossar), men den kan ha fler. Rännan som leder tillbaka kulan kan också utformas på massa olika sätt. Rännan på filmen är kortast möjliga. Hur kan du bygga ut den på ett roligt sätt?

Material

 • brädor ca 16×70 mm, till kammarna och ställningen
 • brädor ca 25×70 mm, till klossarna
 • rundstav, till axeln och veven
 • plywood 6 mm, till sidorna
 • skruv och lim
 • 1 st spelkula

4 reaktioner till “Kultrappa”

   1. Nu har jag gjort en!
    Använder som teknikuppgift till vissa elever.
    Tack Marcus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.